E-mail: hi@familyfully.com

UN Women Goodwill-ambassadør Emma Watson

Den britiske skuespiller Emma Watson blev udnævnt til UN Women Goodwill Ambassador i juli 2014. Den dygtige skuespiller, humanitære og nyuddannede fra Brown University vil dedikere sin indsats mod at styrke unge kvinder og vil tjene som fortaler for UN Women’s HeForShe-kampagne i fremme ligestilling mellem kønnene.

I en alder af kun 24 år har Emma allerede været involveret i fremme af pigers uddannelse i flere år og har tidligere besøgt Bangladesh og Zambia som en del af sin humanitære indsats. Hun har arbejdet for at fremme fair trade og økologisk tøj og fungeret som ambassadør for Camfed International, en bevægelse for at uddanne piger i landdistrikterne i Afrika.

“At blive bedt om at tjene som FN Kvinders Goodwill-ambassadør er virkelig ydmygende,” sagde Emma. “Chancen for at gøre en reel forskel er ikke en mulighed, som alle får, og jeg har ikke tænkt mig at tage let på. Kvinders rettigheder er noget så uløseligt forbundet med, hvem jeg er, så dybt personlig og forankret i mit liv, at jeg ikke kan forestille mig en mere spændende mulighed. Jeg har stadig så meget at lære, men efterhånden som jeg udvikler mig håber jeg at bringe mere af min individuelle viden, erfaring og bevidsthed til denne rolle.”

Om Emma Watson
Emma er bedst kendt for sin rolle som den ikoniske karakter af Hermione Granger i de globalt succesfulde “Harry Potter”-film. Hendes optræden i den første film i serien, “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, vandt hende en Young Artist Award for bedste førende unge skuespiller. Siden færdiggørelsen af serien med otte film har Emma vist sin alsidighed som performer med sine første filmroller, herunder den 2011 Golden Globe-nominerede “My Week with Marilyn” og den prisvindende 2012-film om voksende alder ” The Perks of Being a Wallflower,” som Emma modtog People’s Choice Award for sin yndlingsdramatiske skuespiller og prisen for bedste mandlige birolle ved San Diego Film Critics Society Awards for sin rolle. Emma blev senest set i “The Bling Ring”, apokalypsekomedien “This is the End” og den episke bibelske fortælling “Noah”. Hendes kommende projekter inkluderer “Regression” over for Ethan Hawke og filmatiseringen af “The Queen of the Tearling”. I 2012 blev Emma hædret med Calvin Klein Emerging Star Award ved ELLE Women in Hollywood Awards, og i 2013 blev hun tildelt både Trailblazer Award ved MTV Movie Awards og GQ Woman of the Year Award.

Emma Watson: Ligestilling er også dit problem

 • Tale af UN Women Goodwill-ambassadør Emma Watson ved en særlig begivenhed for HeForShe-kampagnen, FN’s hovedkvarter, New York , 20. september 2014
 • I dag lancerer vi en kampagne kaldet “HeForShe.”
 • Jeg kontakter dig, fordi jeg har brug for din hjælp. Vi vil gøre en ende på uligheden mellem kønnene – og for at gøre det har vi brug for, at alle er involveret.
 • Dette er den første kampagne af sin art i FN: Vi vil prøve at opmuntre så mange mænd og drenge som muligt at være fortalere for ligestilling. Og vi vil ikke bare tale om det, men sørge for, at det er håndgribeligt.
 • Jeg blev udnævnt for seks måneder siden, og jo mere jeg har talt om feminisme, jo mere har jeg indset, at det at kæmpe for kvinders rettigheder er for ofte blevet synonymt med mandehad. Hvis der er én ting, jeg ved med sikkerhed, er det, at det her skal stoppe.
 • For ordens skyld er feminisme per definition: “Troen på, at mænd og kvinder skal have lige rettigheder og muligheder. Det er teorien om den politiske, økonomiske og sociale lighed mellem kønnene.”
 • Jeg begyndte at stille spørgsmålstegn ved kønsbaserede antagelser, da jeg som otteårig var forvirret over at blive kaldt “bossy”, fordi jeg ville lede skuespil, vi ville opføre for vores forældre – men det gjorde drengene ikke.
 • Da jeg som 14-årig begyndte at blive seksualiseret af visse elementer i pressen.
 • Da mine veninder som 15-årig begyndte at droppe ud af deres sportshold, fordi de ikke ønskede at fremstå “musklede”.
 • Da mine mandlige venner som 18-årig ikke var i stand til at udtrykke deres følelser.
 • Jeg besluttede, at jeg var feminist og dette forekom mig ukompliceret. Men min seneste forskning har vist mig, at feminisme er blevet et upopulært ord.
 • Tilsyneladende er jeg blandt rækken af kvinder, hvis udtryk ses som for stærke, for aggressive, isolerende, anti-mænd og uattraktive.

Hvorfor er ordet så ubehageligt?

 • Jeg er fra Storbritannien og synes, det er rigtigt, at jeg som kvinde Jeg bliver betalt det samme som mine mandlige kolleger. Jeg synes, det er rigtigt, at jeg skal kunne træffe beslutninger om min egen krop. Jeg synes, det er rigtigt, at kvinder inddrages på mine vegne i mit lands politikker og beslutningstagning. Jeg synes, det er rigtigt, at jeg socialt får samme respekt som mænd. Men desværre kan jeg sige, at der ikke er ét land i verden, hvor alle kvinder kan forvente at modtage disse rettigheder.
 • Intet land i verden kan endnu sige, at de har opnået ligestilling mellem kønnene.
 • Disse rettigheder anser jeg for at være menneskerettigheder, men jeg er en af de heldige. Mit liv er et rent privilegium, fordi mine forældre ikke elskede mig mindre, fordi jeg blev født som datter. Min skole begrænsede mig ikke, fordi jeg var en pige. Mine mentorer antog ikke, at jeg ville gå mindre langt, fordi jeg måske ville føde et barn en dag. Disse influencers var ligestillingsambassadørerne, der gjorde mig til den, jeg er i dag. De ved det måske ikke, men de er de utilsigtede feminister, der ændrer verden i dag. Og vi har brug for flere af dem.
 • Og hvis du stadig hader ordet – er det ikke ordet, der er vigtigt, men ideen og ambitionen bag det. For ikke alle kvinder har fået de samme rettigheder, som jeg har. Faktisk er det statistisk set meget få, der har været det.
 • I 1995 holdt Hilary Clinton en berømt tale i Beijing om kvinders rettigheder. Desværre er mange af de ting, hun ønskede at ændre, stadig en realitet i dag.
 • Men det, der skilte sig mest ud for mig, var, at kun 30 procent af hendes publikum var mænd. Hvordan kan vi påvirke forandringer i verden, når kun halvdelen af den er inviteret eller føler sig velkommen til at deltage i samtalen?
 • Mænd – jeg vil gerne benytte lejligheden til at give din formelle invitation. Ligestilling er også dit problem.
 • Fordi jeg til dato har set, at min fars rolle som forælder er blevet mindre værdsat af samfundet på trods af, at jeg havde brug for hans tilstedeværelse som barn lige så meget som min mors.
 • Jeg har set unge mænd, der lider af psykisk sygdom, der ikke er i stand til at bede om hjælp af frygt for, at det ville få dem til at se mindre “macho” ud – faktisk i Storbritannien er selvmord den største dræber blandt mænd mellem 20-49 år ; formørkende trafikulykker, kræft og koronar hjertesygdom. Jeg har set mænd gjort skrøbelige og usikre af en forvrænget følelse af, hvad der er mandlig succes. Mænd har heller ikke fordelene ved ligestilling.
 • Vi taler ikke ofte om, at mænd bliver fængslet af kønsstereotyper, men jeg kan se, at det er de, og at når de er frie, vil tingene ændre sig for kvinder som en naturlig konsekvens.
 • Hvis mænd ikke behøver at være aggressive for at blive accepteret, vil kvinder ikke føle sig tvunget til at være underdanige. Hvis mænd ikke behøver at kontrollere, behøver kvinder ikke at blive kontrolleret.
 • Både mænd og kvinder skal føle sig frie til at være følsomme. Både mænd og kvinder skal føle sig frie til at være stærke… Det er på tide, at vi alle opfatter køn på et spektrum ikke som to modsatrettede sæt idealer.
 • Hvis vi holder op med at definere hinanden ud fra, hvad vi ikke er, og begynder at definere os selv ud fra, hvad vi er – vi kan alle være friere, og det er det, HeForShe handler om. Det handler om frihed.
 • Jeg vil have, at mænd tager denne kappe på sig. Så deres døtre, søstre og mødre kan være fri for fordomme, men også så deres sønner har tilladelse til også at være sårbare og menneskelige – generobre de dele af sig selv, de forlod, og derved være en mere sand og komplet version af sig selv.
 • Du tænker måske, hvem er denne Harry Potter-pige? Og hvad laver hun oppe på scenen i FN. Det er et godt spørgsmål og tro mig, jeg har stillet mig selv det samme. Jeg ved ikke, om jeg er kvalificeret til at være her. Alt jeg ved er, at jeg bekymrer mig om dette problem. Og jeg vil gerne gøre det bedre.
 • Og efter at have set, hvad jeg har set – og givet chancen – føler jeg, at det er min pligt at sige noget. Den engelske statsmand Edmund Burke sagde: “Alt, der er nødvendigt for, at ondskabens kræfter kan sejre, er, at nok gode mænd og kvinder ikke gør noget.”
 • I min nervøsitet for denne tale og i mine øjeblikke af tvivl, Jeg har bestemt til mig selv – hvis ikke mig, hvem, hvis ikke nu, hvornår. Hvis du har lignende tvivl, når muligheder bliver præsenteret for dig, håber jeg, at disse ord kan være nyttige.
 • For virkeligheden er, at hvis vi ikke gør noget, vil det tage 75 år, eller for mig at være næsten hundrede før kvinder kan forvente at blive betalt det samme som mænd for det samme arbejde. 15,5 millioner piger vil blive gift i de næste 16 år som børn. Og med de nuværende priser vil det ikke vare før 2086, før alle afrikanske piger på landet vil være i stand til at modtage en ungdomsuddannelse.
 • Hvis du tror på ligestilling, er du måske en af de utilsigtede feminister, jeg talte om tidligere. .
 • Og for dette bifalder jeg dig.
 • Vi kæmper for et forenende ord, men den gode nyhed er, at vi har en forenende bevægelse. Det hedder HeForShe. Jeg inviterer dig til at træde frem, at blive set til at sige fra, at være “han” for “hun”. Og at spørge dig selv, hvis ikke mig, hvem? Hvis ikke nu, hvornår?
E-mail: hi@familyfully.com